Separația putorilor în stat
Statul laic care este România îi învață pe copiii pe care-i școlarizează obligatoriu și gratuit că un zeu a creat Pămîntul în șase zile, acum vreo șase mii de ani. După care a făcut o pauză binemeritată și a dispărut din viața publică, rămînînd doar în sufletele celor care știu să-l vadă și să-l primească cum se cuvine. Între timp a mai trimis niște potopuri, a mai pustiit niște orașe, a mai comandat niște lapidări pe ici-colo și l-a trimis și pe fi-su aici, printre păcătoși. Fi-su care era de fapt tot el, plus ceva duh sfînt.
Dacă nu vrei ca statul laic care este România să-i învețe pe copiii tăi buna orînduială creștină, depui mătăluță o cerere. Sau ieși din învățămîntul de stat și plătești o școală privată.
În statul laic care este România, aleșii își încheie jurămintele de învestitură cu „așa să-mi ajute…“. De mare ce e, dacă s-ar desprinde și ar cădea, crucea din spatele tribunei Parlamentului ar schilodi lejer cîțiva deputați. În același stat laic care este România, dezbatere publică înseamnă „să întrebăm și biserica“ iar rugăciunile în cadru organizat au devenit brusc un act de cultură.
În toată această ciorbă, scandalul catedralei și al celor zece milioane de lei furați din impozite nu e decît un moft.
De parcă pe egipteni i-a întrebat cineva dacă vor piramide…
Nu prea cred.
Eu nu cred deloc. Dar e ok și să ai dubii.
Si dupa mii de ani, ce bune au fost piramidele alea… Asta ca sa nu zici ca nu avem parte de vizionari.
Nu vrei să știi cît mi-a luat să citesc „vizionari“ în loc de „vizionări“… :)
mai greu cu diacriticele pe anumite PC-uri :D
Chiar se poate rezolva cu o simplă cerere, fără vărsare de sânge? Şi aşa, tot ar fi aiurea, cerere să depună cei care vor religie!
Da, există sistemul de cerere pentru a NU face religie. Aiurea, desigur, dar aşa e mai uşor să-i stigmatizezi pe eretici.
Of, pacatosule!
Uite ce ajutor ofera biserica, romanilor: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/208842/Romanii-pot-lua-credite-de-la-biserica.html
Vezi? Nu stii sa apreciezi…
Banca, biserica – tot un drac, ambele puse pe jecmaneala.
Si ce mi se pare culmea nesimtirii este ca manualul de religie se plateste. De parinti, evident.
Iar scolarizarea este oarecum obligatorie, dar gratuita – in niciun caz, crede-ma.
Am văzut şi eu ştirea, ieri :) Analogia bancă-biserică e valabilă pînă la un punct. Oricît de înverşunat aş fi împotriva băncilor, biserica mi se pare infinit mai perversă pentru că operează cu imaginarul colectiv devenit dogmă. Instrumentarul ei de “valori” nu trebuie validat.
Şi dacă aş fi credincios tot aş observa că biserica devine cel mai mare duşman al credinţei. Cea ortodoxă, în special, e de fapt “Dumnezeu SRL”…
Iar cu gratuitatea în învăţămînt e ca şi cu cea din sănătate. Şpăgile nu apar în nici un articol din Constituţie :)
De 6 ani e Maria in scoala asta si n-am dat niciodata spaga. As fi dat daca era nevoie. Si, de necrezut, profesorii chiar se straduie sa-i invete ceva carte.
Ma refeream la tot felul de articole auxiliare pe care trebuie sa le cumperi: culegeri, caiete speciale, un anume borcan de apa pt desen, o anume trusa de mate etc.
Ce-or face cei cu 2-3 copii, nu stiu.
Si, da, mare dreptate ai: biserica e cel mai mare dusman al credintei.
Școală model, ca să zic așa.
În general (și puțin sadic, recunosc), cei cu 2-3 copii mai fac 1-2… :)